måndag, januari 08, 2007

Hur jobbar man med påverkan?

Strategi, mål och handlingsplan

Använd dig av ”målhuset” och ”checklistan” från ”verksamhetsplanering”.

Det är viktigt att komma fram till hur det ser ut nu, och hur vi vill att det ska bli. Det är först då vi kan komma överens om vägen dit.
Skriv ner nyläge, gör ett målhus och gå sen över till att fokusera på vägen dig.

Sen är vägen inte alltid spikrak som i modellen, men den då kan man vara överens om att man rör sig mot samma mål i alla fall.


I påverkansarbete kan man använda en maktmatris. Där man placerar in de personer, roller eller organisationer man på något sett berör eller jobbar med.




Gör en handlingsplan
Utifrån din nulägesanalys, ditt målhus och dina tankar på vägen dit, skapar du nu en handlingsplan.

Skriv ner ALLT!







Linus tipslista

  1. ”Om du tror att du kan, eller tror att du inte kan, så har du rätt” (det handlar alltså om din inställning)

  2. Med samarbete kommer man längst! (Kontakta andra aktörer i din fråga, andra föreningar och personer)

  3. Skriv en rapport. (Den behöver inte vara stor, inte i forskarstil. Utan samla det ni vet, om ni har gjort någon undersökning etc. i ett dokument. Då har man något att hänvisa till.)

  4. Använd Internet. (Ta reda på så mycket stoft ni kan innan. Hur fungerar det i andra kommuner, var har de ni ska träffa för intressen, har andra drivit samma fråga som ni, tidigare)

  5. Håll koll på motargumenten! (Om ni vet vilka argument som går emot era, kan ni enkelt bemöta det med färdiga svar. Då slipper man att bli överumplad.)

  6. Klä kraven i känsla och berättelse! (Känsla för att det ska beröra, och berättelse för att andra lättare ska kunna berätta era krav vidare. ”Lilla Anna från Byn kan inte gå på teater, för att bussarna slutar gå vid 7, stackars henne, det måste bli bättre kollektivtrafik.”

Inga kommentarer: